Μας ακούγεται περιττό και παράταιρο ώστε να το συζητάμε στo πλαίσιo του χώρου εργασίας μας. Γιατί να είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας;

Πίσω από το επαγγελματικό ντύσιμο, το σοβαρό πρόσωπο και την ενήλικη συμπεριφορά, μέσα σε όλους υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι συναισθηματικό ον. Αγχώνεται, απογοητεύεται, χαίρεται, αισιοδοξεί και με αυτόν τον άνθρωπο έχουμε να συνεργαστούμε. Σαν να μην έφτανε αυτό, εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί όσο μερικές φορές νομίζουμε. Αν εκτιμάτε και σας βοηθά το να σας ενθαρρύνουν, να αναγνωρίζουν και να επιβραβεύουν τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά σας, το ίδιο αρέσει και βοηθά και τους συνεργάτες σας.

Η ενθάρρυνση δίνει στο άτομο την αίσθηση πως η συνεισφορά του είναι σημαντική, πως η παρουσία του είναι αισθητή και πως ανήκει στην ομάδα. Το αίσθημα ασφάλειας που δημιουργείται βοηθά το άτομο να είναι πιο δημιουργικό και συμβάλλει στην εσωτερική του παρακίνηση. Όπως φαίνεται από τα όσα αναφέρουν στελέχη επιχειρήσεων σε ομαδικές ή ατομικές συνεργασίες coaching, ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να απολαμβάνουν τη δουλειά τους ή να δυσαρεστούνται σε αυτήν είναι η ύπαρξη ή μη ενός θετικού κλίματος μέσα στο οποίο υπάρχουν η ενθάρρυνση και η αναγνώριση.

Αρκεί η ενθάρρυνση;

Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να πάρουμε τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων μας απλώς και μόνο ενθαρρύνοντάς τους και μοιράζοντας αφειδώς καλά λόγια. Αν αρκούσε από μόνη της η ενθάρρυνση, τότε οι συνεργάτες σας θα ήταν απίστευτα εργατικοί, τα παιδιά σας θα διάβαζαν τόσο ώστε να αριστεύουν, οι αθλητές δεν θα απουσίαζαν ποτέ από τις προπονήσεις τους και ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος. Δυστυχώς τα πράγματα δεν λειτουργούν τόσο απλοϊκά.

Το κλίμα ανθρώπινης επικοινωνίας και ενθάρρυνσης χρειάζεται να βασίζεται στην ύπαρξη σαφώς καθορισμένων στόχων. Δεν έχει νόημα να ενθαρρύνουμε γενικά, αλλά να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε την προσπάθεια σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεύτερον, οι στόχοι και η ενθάρρυνση στην προσπάθεια για να τους πετύχουμε χρειάζονται και την παροχή επανατροφοδότησης και αξιολόγησης της πορείας (feedback). Αν το παιδί σας δεν διαβάζει για το σχολείο επειδή δεν πιστεύει στις δυνατότητές του, τότε η ενθάρρυνση ίσως του φουσκώσει πρόσκαιρα την αυτοπεποίθηση, όμως σύντομα αυτή θα ξεφουσκώσει πάλι, μόλις υπάρξει η πρώτη αποτυχία ή απογοήτευση. Αυτό που θα βοηθήσει το παιδί σας είναι να το ενθαρρύνετε να εντοπίσει τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και να προχωρήσει στις κινήσεις που απαιτούνται. Αλλιώς, μόνο με την ενθάρρυνση, να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας θα παίζει Fortnite ήσυχο πως οι γονείς του από τη στιγμή που έμπλεξαν σε κάποια αίρεση θετικής σκέψης το έχουν αφήσει επιτέλους στην ησυχία του.

Το ίδιο ισχύει και με τους συνεργάτες μας. Η ενθάρρυνση δεν είναι πανάκεια, ούτε και το μοναδικό συστατικό της συνταγής της παρακίνησης και της παραγωγικότητας. Εδράζεται πάνω σε σημαντικά άλλα συστατικά, όπως η ύπαρξη ρεαλιστικής στοχοθεσίας, η σαφής οργάνωση της διοίκησης ώστε να αποφεύγονται παθογένειες που δημιουργούν απογοήτευση και αντιδράσεις στους υπαλλήλους και τους συνεργάτες και η παροχή στήριξης μέσω σαφούς feedback.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η ενθάρρυνση μπορεί να έχει διάφορες μορφές που ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και του διαθέσιμου budget μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά να δημιουργήσουμε μια ομάδα με όρεξη και δυναμισμό:

1. Αφιερώστε χρόνο στους συνεργάτες σας! Ο χρόνος είναι χρήμα, όμως είναι και επένδυση. Αφιερώστε χρόνο για να δείξετε στους συνεργάτες σας πως είστε εκεί για αυτούς, να ακούσετε τους προβληματισμούς τους, να τους εξηγήσετε πως οι δυσκολίες τους δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εκείνους, αλλά αντιθέτως είναι πολύ σύνηθες, και δείχνοντας πως πιστεύετε σε αυτούς, να τους στρέψετε την εστίαση από τα αρνητικά στην προσπάθεια και το όραμα. Όσο η επικοινωνία με τους συνεργάτες σας χαρακτηρίζεται από ειλικρινές ενδιαφέρον, αυξάνεται η αποτελεσματικότητά της.

2. Ηθικές ανταμοιβές. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αναγνώριση σχεδόν για τίποτα και σε κανέναν τομέα της ζωής τους. Οι γονείς τους τους επέκριναν και συνεχίζουν να το κάνουν, οι σύντροφοι και σύζυγοι το ίδιο. Τις περισσότερες φορές δεχόμαστε ένα ανθρώπινο και ζεστά ενθαρρυντικό κλίμα στην εργασία, όπως το ξερό χώμα το νερό της βροχής. Σημαντικό στο κομμάτι των ηθικών ανταμοιβών είναι να είναι ειλικρινείς! Ειλικρινές ενδιαφέρον, ειλικρινής ενθάρρυνση, ειλικρινής αναγνώριση της προσφοράς και των δυνατών σημείων του συνεργάτη μας. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και κάνει καλό και σε εμάς το να νοιαζόμαστε λίγο περισσότερο για τους άλλους!

3. Ζητάτε την άποψή τους (όπου αυτό είναι εφικτό). Όλοι νιώθουν όμορφα όταν κάποιος ζητά τη γνώμη τους, σε αντίθεση με το πώς νιώθουν όταν κάποιος τους ζητά τη βοήθειά τους. Στον εργασιακό τομέα ο manager μπορεί να τα κάνει και τα δύο! Ζητώντας τη συμβολή του συνεργάτη μας, αναγνωρίζουμε εμμέσως το πόσο σημαντική είναι. Ο φιλόδοξος συνεργάτης μας δεν θα αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη.

4. Χρησιμοποιείτε το «εμείς» αντί για το «εγώ». Μιλώντας στο πρώτο πληθυντικό, δείχνετε στην ομάδα σας πως οι επιτυχίες, οι στόχοι, οι δυσκολίες δεν είναι δική σας υπόθεση ή κάποιου συγκεκριμένα, αλλά μια ομαδική προσπάθεια στην οποία όλοι είναι σημαντικοί και όλοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες αντιξοότητες.

Συνοψίζοντας, αν υπάρχει ένα σημείο το οποίο είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί, αυτό είναι πως στην οργάνωση και διοίκηση ανθρώπων δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απλές συμβουλές που θα κάνουν τη δουλειά μας να ανθήσει. Οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκα όντα, και εργαλεία, όπως η ενθάρρυνση, θα είναι πιο αποτελεσματικά εφόσον τα χρησιμοποιούμε έχοντας λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του αντικειμένου, της ομάδας και της προσωπικότητας των συνεργατών μας. Έτσι λοιπόν, πριν από την επένδυση στους ανθρώπους μας, χρειάζεται να έχουμε επενδύσει στον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στη διαχείριση των συνεργατών μας.