Αθλητική ψυχολογία - Β. Βερτόπουλος - Αθλητικός ψυχολόγος

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η αθλητική ψυχολογία (smart thinking και performance ή mental skills coaching), είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας που βοηθά τους αθλητές και όσους καλούνται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο αντικείμενό τους, ώστε να αποδώσουν σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ

Μέσα από τη συνεργασία μας στους τομείς της αθλητικής ψυχολογίας, mental skills & performance coaching, οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την επίδοση, τη συγκέντρωση, την αντοχή στο στρες, καθώς και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την προπόνηση, το αγωνιστικό περιβάλλον, την αποτυχία, την επιτυχία, τις δυσκολίες και ένα πλήθος άλλων παραγόντων που επιδρούν στην ψυχολογία τους.

Οι εφαρμογές της αθλητικής ψυχολογίας είναι αποτελεσματικές σε όσους τομείς και δραστηριότητες το άτομο καλείται να αποδώσει και να παραμείνει ανθεκτικό στην πίεση.
Καλλιτέχνες, χορευτές, τραγουδιστές και performers αλλά και στελέχη επιχειρήσεων είναι μερικές από τις κατηγορίες ατόμων που μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για συγκέντρωση, επικοινωνία, διαχείριση αλλαγών και να αντιμετωπίσουν την πίεση, το άγχος, το θυμό, τις απογοητεύσεις και όσα άλλα στέκονται ανάμεσα σε αυτούς και τον εξαιρετικό τους εαυτό.

Οι αθλητές και ειδικά οι αγωνιστικοί αθλητές, καλούνται να αποδώσουν και να φτάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα πιεστικό περιβάλλον. Ακόμα και πριν φτάσουν όμως στον αγώνα, οι αθλητές έχουν να προπονηθούν με πειθαρχεία, συνέπεια και σταθερότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ή του χρονοδιαγράμματος που έχουν βάσει των στόχων τους.
Σε όλες αυτές τις περιόδους και καταστάσεις, οι αθλητές δεν αρκεί να προπονούν μόνο το σώμα τους. Εξάλλου, συχνά ακούμε σε αγωνιστικούς χώρους φράσεις όπως «αγχώθηκα και δεν μπορούσα να αποδώσω», «δεν ήμουν συγκεντρωμένος» κ.α. Οι αθλητές χρειάζονται μια πλειάδα νοητικών δεξιοτήτων ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις προπονήσεις τους πιο ποιοτικές και την απόδοσή τους στους αγώνες να φτάσει τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Ο προπονητής καλείται να συνεργαστεί και να διαχειριστεί έναν αριθμό αθλητών με διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτηριστικά. Η αποστολή του είναι αρκετά δύσκολη καθώς πέρα από την προπόνηση, έχει να ξεπεράσει πλήθος προκλήσεων για να οδηγήσει τους αθλητές του στην αγάπη για το άθλημά τους, την προσήλωση στην προπόνηση και έπειτα στην νίκη. Από την άλλη πλευρά οι γονείς θέλουν να στηρίξουν το παιδί τους στην αθλητική του προσπάθεια αλλά συχνά δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να το κάνουν αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον πιέσεις στον αθλητή.
Πέρα από τους αθλητές, ο αθλητικός ψυχολόγος μπορεί να καθοδηγήσει τους γονείς και τους προπονητές ώστε να στηρίξουν πιο αποτελεσματικά την προσπάθεια του αθλητή και να συμβάλουν στο να κάνει το άθλημά του με όρεξη και αγάπη και να ξεδιπλώνει το σύνολο των δυνατοτήτων του.

Ο αθλητής, ή ο επαγγελματίας που συνεργάζεται με αθλητικό ψυχολόγο δεν σημαίνει πως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Ο αθλητής έχει τον προπονητή του, ο οποίος τον βοηθά να αποκτήσει την τεχνική, φυσική κατάσταση και τακτική που χρειάζεται για να αποδώσει. Με την ίδια λογική μπορεί να έχει και έναν σύμβουλο διατροφολόγο που να τον καθοδηγεί στο να παίρνει την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής που θα τον βοηθήσει στην αθλητική του προσπάθεια. Ακριβώς με την ίδια λογική ο αθλητικός ψυχολόγος είναι ο «προπονητής» που θα τον βοηθήσει να προπονήσει και τις νοητικές δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους του.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΤΕ

Μέσα από τη συνεργασία μας, έχετε τη δυνατότητα να «δουλέψετε» πάνω σε εκείνες τις νοητικές δεξιότητες και τη συναισθηματική δυναμική, που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε την καλύτερη δυνατή επίδοση. Στη φαρέτρα αυτών των εφοδίων, περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Συγκέντρωση & Εστίαση
 • Στοχοθεσία & Οργάνωση
 • Αυτοπεποίθηση
 • Συναισθηματικός έλεγχος
 • Διαχείριση stress, θυμού, απογοητεύσεων
 • Επανάκαμψη από τραυματισμούς
 • Διαχείριση αποτυχίας & επιτυχίας
 • Παρακίνηση
 • Έλεγχος διέγερσης και διαχείριση ενέργειας
 • Αποτελεσματική επικοινωνία και σχέσεις με συναθλητές/προπονητή
 • Λήψη αποφάσεων
Powered by istogram.com - Προώθηση ιστοσελίδων