Ευχαριστώ την Κατερίνα Παπακωστοπούλου και το Παρασκήνιο για τη συνέντευξη και τη φιλοξενία του άρθρου μου.

 

Πώς να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για τα φετινά Χριστούγεννα

 

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη περίοδος των παιδιών. Φωτάκια, χρώματα, παιχνίδι με φίλους, δώρα και βόλτες σε εποχιακά πάρκα, φτιάχνουν στο μυαλό τους μια μαγική εικόνα και για να είμαστε ειλικρινείς, η εικόνες των εορτών είναι πραγματικά ιδιαίτερες.

Όμως φέτος είναι πολύ πιθανό πως δε θα μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την ανεμελιά και την κοινωνικότητα που έχουμε συνηθίσει και επιθυμούμε. Οι μεγάλοι και οι γονείς μπορούμε  πιο εύκολα να αποδεχτούμε την ματαίωση κάποιων σχεδίων μας (όντως μπορούμε άραγε;), όμως αρκετοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα προετοιμάσουν τα παιδιά τους για αυτά τα λιγότερο συναρπαστικά Χριστούγεννα.

  • Στην πραγματικότητα τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης προετοιμασίας. Πέρα από μία πρακτικού τύπου προετοιμασία που θα αναφέρουμε παρακάτω, αυτοί που χρειάζονται προετοιμασία είναι οι γονείς!

Τα παιδιά έχουν προσδοκίες που για το πώς θα περάσουν τις γιορτές, προσδοκίες που δημιουργούνται από την επικοινωνία με τους φίλους τους, από τα μηνύματα που λαμβάνουν από τις οθόνες και από όσα βλέπουν και ακούν από εμάς τους μεγάλους. Αν μη τι άλλο, τα μηνύματα που λαμβάνουν τα παιδιά εδώ και οκτώ μήνες από όλα αυτά τα κανάλια τα έχουν εκπαιδεύσει στην τωρινή πραγματικότητα και οι προσδοκίες τους έχουν αρκετή προσαρμοστικότητα. Εξάλλου, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι κοινή για όλους. Είναι άλλο πράγμα να πάνε όλα τα παιδιά σε ένα πάρκο του Άι Βασίλη να παίξουν και μόνο το δικό μας να μείνει σπίτι και πολύ διαφορετικό το ότι δε θα υπάρχει αυτή η επιλογή για κανένα παιδί.

  • Μιλώντας όμως για τις προσδοκίες των παιδιών, καλά θα κάνουμε να κάνουμε έναν έλεγχο και στις δικές μας! Τις περισσότερες φορές είναι οι δικές μας προσδοκίες που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, μας αναστατώνουν και τελικά μας δυσκολεύουν να βοηθήσουμε τα παιδιά. Αν έχω την πεποίθηση πως «οι γιορτές ΠΡΕΠΕΙ να είναι μία μοναδική εμπειρία» τότε εγώ ο ίδιος θα δω τις φετινές συνθήκες σαν μία τεράστια ματαίωση που δεν μπορώ να ανεχθώ – και σίγουρα δεν πρέπει να τη βιώσει το δικό μου παιδί -. Με μια τέτοια θεώρηση της πραγματικότητας πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να έχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα; Όπως είναι δύσκολο για έναν γονιό που καπνίζει να δείξει στο παιδί του πως το κάπνισμα είναι κακό, έτσι είναι δύσκολο το παιδί μας να περάσει χαρούμενες γιορτές αν οι γονείς μεμψιμοιρούν και δυσανασχετούν με τον περιορισμό λόγω της πανδημίας.

Για να βοηθήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να περάσουν καλύτερα αυτές τις γιορτές χρειάζεται:

  • Να αποδεχτούμε εμείς οι ίδιοι την πραγματικότητα (και λίγη ευγνωμοσύνη αν εμείς και οι αγαπημένοι μας είμαστε υγιείς θα βοηθήσει!)
  • Να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι η ματαίωση σε κάποια από τα σχέδιά μας συμβαίνει για σημαντικό λόγο και πως σε αυτή τη συγκυρία είναι σαν να έχουμε έναν σημαντικό ρόλο σε μία πολύ σημαντική αποστολή.
  • Να αναγνωρίσουμε τη δυσφορία τους και να παραδεχτούμε πως και εμείς θα θέλαμε πολύ να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Όμως, συχνά δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή για διάφορους λόγους.
  • Να κάνουμε πρόληψη, βρίσκοντας ιδέες δραστηριοτήτων που να είναι εφικτές στις ιδιαίτερες οικογενειακές μας συνθήκες ώστε να μην πλήξουν τα παιδιά. Το πρόβλημα για τα παιδιά δεν είναι οι υπερπαραγωγές ή τα ρεβεγιόν αλλά η πλήξη.

Η περίοδος της πανδημίας και μέσα σε αυτήν και η περίοδος των εορτών είναι μία παιδαγωγική ευκαιρία για να διδάξουμε στα παιδιά μας σημαντικές αξίες και πεποιθήσεις, όπως το ότι η ζωή παραμένει όμορφη ακόμα και όταν δε μας επιτρέπει να απολαύσουμε τις επιθυμίες μας, πως η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη (και δεν έχει καμία υποχρέωση να είναι) και πως είναι σημαντικό και αξίζει να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε και λιγότερο να παραπονιόμαστε για όσα χάνουμε.

Αξιοποιώντας παιδαγωγικά εμπειρίες σαν και αυτή που ζούμε βοηθάμε τα παιδιά να εξελιχθούν σε άτομα με ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες, θετική νοοτροπία και προσαρμοστικότητα, χαρακτηριστικά που αποτελούν ανεκτίμητα εφόδια για τη ζωή τους.

 

Βαγγέλης Βερτόπουλος – Ψυχολόγος/ MSc Αθλητικός Ψυχολόγος