Τι είναι η Λογικο-Συναισθηματική Θεραπεία (REBT) και τι σημαίνει αυτό για εμένα; - Coaching Therapy

Η Λογικο-Συναισθηματική Θεραπεία (REBT) είναι η πρώτη θεραπεία γνωσιακής και συμπεριφορικής προσέγγισης και δημιουργήθηκε από τον Albert Ellis, έναν από τους πιο επιφανείς ψυχολόγους του 20ου αιώνα, ο οποίος έχει τεράστια επιρροή στην επιστήμη της ψυχολογίας και την ψυχοθεραπεία.
H REBT βοηθά το άτομο να εντοπίσει και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης, που του προκαλεί συναισθηματική ένταση. Βασίζεται στην άποψη του Επίκτητου, πως «δεν είναι οι καταστάσεις που μας αναστατώνουν, αλλά ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τις καταστάσεις» και σε επιστημονικά δεδομένα και έρευνες ετών.

Εφαρμογές της REBT

Η REBT έχει εφαρμογές ως τρόπος α) θεραπείας, β) πρόληψης και γ) ανάπτυξης και επίτευξης στόχων. Έτσι, είναι η κατεξοχήν προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει ολοκληρωμένα το άτομο και να αντιμετωπίσει προβλήματα (θεραπεία) και να πετύχει τους στόχους του (coaching).
Η θεραπεία είναι εστιασμένη στο ουσιαστικό αποτέλεσμα, δηλαδή στο πώς ο θεραπευόμενος και θα νιώσει καλύτερα, αλλά και θα ‘γίνει’ καλύτερα και θα πετύχει τους στόχους του. Λαμβάνει υπόψη της τα γεγονότα του παρελθόντος, αλλά δεν προσκολλάται σε αυτά και εστιάζει στο παρόν και πώς μπορούμε να αισθανόμαστε και να αποδίδουμε/λειτουργούμε καλύτερα. Ο θεραπευτής έχει έναν ενεργό ρόλο και συνεργάζεται με τον/την θεραπευόμενο/η.

Σε ποιές περιπτώσεις θα με βοηθήσει η REBT ψυχοθεραπεία;

Η REBT μπορεί να ωφελήσει το άτομο σε μία σειρά από συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος, θυμός, κατάθλιψη, ενοχές, ζήλεια, ντροπή, αδικία, κ.α.), μή-λειτουργικές συμπεριφορές και νοοτροπίες (αναβλητικότητα, διαταραχές ύπνου, κοινωνικότητα, κοινωνικές δεξιότητες, επιθετικότητα κ.α.). Μπορεί να ωφελήσει το άτομο σε περιπτώσεις όπως: Αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, φοβίες), εξαρτήσεις, κατάθλιψη, απώλεια, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές προσωπικότητας, μετατραυματικό στρες κ.α.
Η REBT έχει αποτελεσματικές εφαρμογές στην Ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, την Αθλητική Ψυχολογία και το coaching στελεχών (Ellis & Dryden, 1987; Digiuseppe et al. 2012). Χρησιμοποιώντας την REBT το άτομο μαθαίνει πώς να αναπτύξει μια πιο αποτελεσματική νοοτροπία απέναντι στις αντιξοότητες, να αποδέχεται και να εκτιμά τον εαυτό του και να υιοθετήσει πιο λειτουργικές συμπεριφορές.

Powered by istogram.com - Προώθηση ιστοσελίδων